fbpx

Защо да започнеш собствен бизнес? – част II

0
Share

Надяваме се, че първите пет причини за стартиране на бизнес са ти харесали. Сега ти поднасяме и останалата част, но силно сме убедени, че има още много такива. Затова ще се радваме да споделиш и твоята? Може би не я намираш измежду тези 10, но ние ще се радваме да я разберем – остави ни коментар под статията!

6. Можеш да следващ страстта си

Много често (особено в началото) собствениците на бизнеси споделят, че работят повече от 8 часа на ден, но това по никакъв начин не им тежи и не го възприемат точно като работа. Причината за това е, че те правят нещо, което наистина обичат и ги вдъхновява – а когато правиш едно нещо с огромно желание, времето което прекарваш в него не се усеща в повече. Тук е и точното място за поговорката „Обичай това, което правиш и няма да ти се наложи да работиш и един ден в живота си“.

          7. Изпълняваш нещата много по-бързо

Почти няма работа, в която времето да не е от значение – все пак то е най-ценният ресурс, с който разполагаме. Често в големите корпорации, за да се вземе дадено решение или оферта отнема значително количество време. Обикновено трябва да бъде одобрено от по-високите нива или да се обсъди по време на определен мийтинг. В някои случаи това забавяне би имало и негативни последствия. Но когато ти си собственика на бизнеса можеш много по-бързо да вземаш решения и да откликваш на евентуални молби или проблеми.

          8. Можеш да създадеш истински връзка с клиентите ти

Когато ти си лицето на своя бизнес, особено когато е по-малък, имаш страхотната възможност да създаваш пълноценни и дълбоки връзки с клиентите ти. Това често е голям недостатък или почти невъзможно, когато комуникацията се крепи единствено на база на мейли, които разменя един служител в по-голяма компания. Също така имаш шанс да отсяваш клиентите си, защото тук няма да си обвързан от мантрата, че клиентът винаги е прав (рядко, но има такива изключения). Когато един бизнес стартира, всеки един клиент е фундаментална част от успеха му, а при директния контакт шансa да спечелиш доверието е значително по-сериозен.

          9. Чувството на удовлетворение, че си създал нещо свое

Една от най-значителните разлики между работата в голяма корпорация и направата на собствен бизнес е чувството на гордост, че си създал от нулата нещо изцяло и само твое. Малко неща могат да се сравнят с чувството за удовлетвореност, когато на база на твоите идеи, умения, знания и лидерство си създал нещо наистина успешно. Хората започват да се интересуват от теб и твоята история, което е изключително вдъхновяващо, защото виждаш как можеш да ги мотивираш по най-добрия начин – с личния си пример.

          10. Да помогнеш на обществото, в което живееш

Последната, но за нас лично най-важната от всички причини е тази – възможността да помогнеш и да направиш нещо повече за обществото, в което живееш. И тук не говорим само за решенията на проблемите или отговарянето на нуждите, които твоя бизнес изпълнява. Това е начин чрез, който да създадеш повече работни места в своята общност, като така допринасяш за намаляването на безработицата и справянето с бедността, което е изключително сериозен проблем в България. Имаш платното и четката да изрисуваш мястото, на което хората да се радват, че отиват на работа и да се чувстват мотивирани да покоряват големи върхове заедно с теб. А когато екипа е здрав, бизнеса няма как да не върви нагоре. А когато е успешен имаш и страхотната възможност да правиш дарения на любимите ти каузи, да подкрепиш стойностна инициатива или с две думи – да промениш нещо за добро. Какво по-човешко има от това?

Както споменахме – това са само 10 от най-често срещаните причини за стартирането на собствен бизнес – вълнуваме се да чуем и твоята!

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *