fbpx

Защо да започнеш собствен бизнес? – част I

0
Share

Знаеш ли колко нови бизнеса се създават всяка година в световен мащаб? Около 50 милиона. Всяка година. Космическа цифра, нали? А може би има обяснение, което седи зад това. На нас ни стана интересно какво провокира толкова много хора да оставят работата си като служители и да се впуснат в това смело начинание.

Направихме проучване с представители на различни видове бизнеси в България, като попитахме какви са били причините да стартират собствен бизнес и защо са взели превес над това да имат сигурна работа в по-голяма компания. Анализирахме внимателно техните отговори и ти представяме 10 от най-често споменаваните предимства на стартирането на собствен бизнес.

  1. Сам контролираш съдбата си

Голяма част от предприемачите в днешно време са с доминанти характери и обичат да контролират нещата и да взимат смело решения. Имайки собствен бизнес е тяхното спасение да не работят за друг, където решенията и нещата често не зависят от тях и търпят одобрение от по-високо ниво. Когато си собственик на малък бизнес ти седиш на пилотското място и преценяш накъде да отиде този полет. Когато взимаш сам решенията за своя бизнес и определяш как най-добре да вървят ежедневните задачи, ти можеш да създадеш работната култура, организацията и бранда, който ще виждат клиентите ти.

2. Можеш сам да определяш баланса между работата и личния живот

Едно от най-изкушаващите преимущества на собствения бизнес е свободата в ежедневието, която идва с него. Когато си сам шеф на себе си можеш да определяш изцяло как да протича ежедневието ти – колко часа ще работиш в офиса, дали ще работиш от офиса изобщо днес, с какви дрехи да отидеш на работа, в колко часа да си тръгнеш от работа или да излезеш в средата на деня, за да изгледаш футболния мач на детето ти. Имаш свободата да определяш изцяло как да протече деня ти, като по този начин стреса от стандартното 8-6 изчезва и възможностите за откриване на баланс между работа и личен живот са в пъти повече.

3. Сам избираш хората, с които да работиш

Когато работиш за някого, рядко имаш късмета да избираш с кого да работиш. А ако не харесваш колегите си – по-добре да започнеш да изпращаш резюмето си на други места. За щастие това не е случая, когато бизнесът е твой. Сам решаваш кого да наемеш и кого да уволниш и имаш уникаланта възможност да се заобградиш със сходно мислещи и добри колеги. А колкото по-малък е бизнеса, толкова по-голяма възможност имаш да отсееш гнилите ябълки и да създадеш истински добър колектив.

4. Сам поемаш рисковете, но и сам взимаш наградата

Всеки бизнес крие своите рискове и със сигурност всеки един предприемач се сблъсква с поредица от такива още от самото начало. В такива моменти нещата заприличват до голяма степен на игра на покер – независимо каква ръка имаш, трябва да я изиграеш по най-добрия възможен начин. Разбира се, с течение на времето и опита, всеки предприемач става все по-добър в определянето кой риск е добър или кой би бил потенциално лош за компанията. По този начин се научаваш как да имаш готови стратегии за изход от лоши ситуации и как да извлечеш възможно най-много от добрите такива.

5. Можеш да надграждаш потенциала си постоянно

Има хора, които се задоволяват и се чувстват комфортно с извършването на едни и същи задачи всеки ден. Но избирайки да бъдеш предприемач всеки ден имаш възможност да разширяваш знанията и опита си, и да бъдеш креативен. Всеки ден ще научаваш по нещо ново – било то за счетоводството, за рекламата, за нуждите на твоите клиенти или за данъчните такси. А това са само част от нещата, които са ти необходими да знаеш, за да задържиш бизнеса ти на добра позиция. Всеки един ден ти ще надграждаш себе си и ще ставаш все по-успешен в това което правиш.

Това бяха само половината от най-честите причини и мотиви на хората да започнат своя бизнес. Очаквай в следващата ни статия и останалите от тях – повярвай ни те са също толкова вдъхновяващи колкото и тези!

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *