fbpx

Какво представляват Google Ads

0
Share

Заедно с рекламата в социалните мрежи, рекламата в Google ти предоставя още един невероятен начин за достигане до твоята желана аудитория.

Google е най-използваната търсачка в България, а и не само. Само в нашата държава се използва от 97% от интернет потребителите. Банерните реклами (дисплейна мрежа) достига до 90% от тях. А в световен мащаб месечния рийч е над 3 милиарда души.

Рекламата в google може да бъде и малко по-скъпа от повечето, но причината за това е нейната ефективност. Ако я сравним с телевизионната реклама, която се показва на всички и просто чакаш някой да откликне, то тази в Google се показва на хора, които търсят нещо, което ти предлагаш.

В следващите редове ще разгледаме структурата на този тип реклама, което ще ти помогне да разбереш детайлно идеята, която стои зад нея и съответно как да извлечеш максимална полза.

 1. Скелет на търсачката

Всичко започва с търсене на потребителя или още известно като Search query. На база на него, потребителят вижда различни резултати. Те могат да бъдат рекламни, базирани на търсената дума, за които е платено да се показват или органични, които са безплатни. За някои ключови думи може да няма реклами, защото или няма конкуренция за тях или няма търсене.

2. Дисплейна мрежа на Google (Google Display Network)

Това са сайтове, които са си отворили така наречените „рекламни площадки” за банери от Google. Освен в различни сайтове, платената ти реклама може да се показва и в платформите Gmail и YouTube, където може да се пуснат почти всички формати реклама.

ROI (return on investment) e най-голям при search рекламите, разбира се, ако са направени правилно, тъй като може да има reach над 100 милиарда.

3. Как Google решава коя реклама да покаже при търсене?

За да има твоята реклама предимство пред всички останали и да излиза сред първите, е важно да изпълниш всеки от следните критерии:

 • Ad rank – трябва да се стремиш винаги да е възможно най-висок.
 • Quality score – качеството на твоята реклама според Google – винаги да е добра (в точка 4 ще разбереш повече за него).
 • Maximum bid – максималната цена, която си склонни да платиш за клик (ако това не ти е ясно, по-нататък сме описали и елементите свързани с цената).

4. Какво е Quality Score?

Както се и подразбира от името, това е качеството на твоята реклама. То се определя на базата на следните компоненти:

 • Каква точно е рекламата, какъв текст има в нея. Дали е достатъчно описателна и дали е достатъчно свързана с търсенето на потребителя.
 • Качество на ключовите думи. CTR e важен, защото колкото по-висок е той – толкова по-релевантна е рекламата.
 • Къде отвеждаш потребителя след като кликне на рекламата, т.е твоя landing page. Сайтът ти трябва да е ясен, бърз и релевантен.

5. Компоненти на Quality score

 • Landing page experience
 • Expected CTR
 • Ad relevance

Колкото по-качествени реклами имаш, толкова по-евтино ще ти струват. За Google качеството е най-важно и определящо.

6. Цена на рекламата

Цената за реклама се определя по следния начин – твоята цена = ad rank на рекламата под теб/твоя quality score + възможния минимум.

Начините за плащане на рекламата са следните:

 • CPC – cost per click – цена за клик, което се използва при всички сърч реклами
 • CPM – cost per mile – цена за 1000 показвания на рекламата, което се използва в дисплейната мрежа
 • CPA – cost per acquisition – цена за конверсия (извършено действие)
 • CPV – cost per view – модел за плащане на гледано видео, най-вече в YouTube

Очаквай в следващата статия повече детайли за успешните практики при Google Ads!

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *