Какво представлява контент маркетинг

0
Share

До голяма част от предходните статии, вече си разбрал, че съдържанието е от ключово значение за всеки един твой рекламен успех. Тук ще поговорим малко повече и за контент маркетинга като отделно звено в цялостния дигитален маркетинг.

  1. Какво представлява

Маркетингът на съдържание е стратегически маркетинг подход, фокусиран върху създаването и разпространението на ценно и релевантно съдържание целящо да привлече и задържи вниманието на ясно дефиниран публика – и в крайна сметка доведе клиента до решение за покупка.

В него има 3 основни елемента:

Нужда на клиента à Полезно съдържание à Решение на проблема/закупуване на продукт

Разликата между контент маркетинга и това да имаш просто блог е липсата на последния елемент – не предлагаш на клиента директно решение на неговия проблем, чрез покупка.

Но ако клиентът ти реално няма тази нужда, решението, което му предлагаш напълно се обезсмисля и не би ти донесло никакви успехи.

2. Как изглежда процесът

Разбивайки процесът на стъпки, то той би изглеждал по следния начин:

  • Планиране – проучване на целевата таргет група и техните нужди и намиране на начин за удовлетворение на техните болки.
  • Създаване на съдържание – след като вече знаеш решението на техния проблем, затова подготовката на съдържанието, което ще използваш за да им предложиш това решение. Както и при имейл маркетинга, а и при всеки друг тип комуникация – текстът трябва да е ясен, структуриран и веднага да дава идея какво искаш да кажеш на твоите потребители с него.
  • Промотиране – тук ще трябва да избереш по какъв начин твоето съдържание ще получи популярност сред аудиторията. Дали ще използваш платена реклама във Facebook, Instagram, Google ads или друг тип реклама зависи изцяло от теб. Можеш да изпробваш няколко различни начина първоначално за да установиш кой е най-печеливш за теб.
  • Анализ на резултатите – тук трябва предварително да си зададеш измерватели на успеха, за да можеш да проследиш представянето на всеки един твой контент – такива могат да бъдат website visits, purchases made, post engagement etc.
  • Повтаряне – след първите няколко опита, сам ще забележиш кои са успешните практики за твоя бизнес и можеш да се ориентираш към тяхното повтаряне и разбира се подобряване и оптимизиране.

Не звучи никак трудно, нали? А, ако се притесняваш за креативната част – недей! Далеч не е нужно да си поет или писател, за да можеш да създадеш увлекателно съдържание – в крайна сметка ти ще описваш твоите собствени продукти/услуги. Никой друг не ги познава толкова добре, колкото ти самия и те ще бъдат твоята най-голяма мотивация. За да бъдеш „фреш“ с нови идеи за контент, винаги можеш да почерпиш вдъхновение от твой любими брандове или просто да разглеждаш различни постове от този тип.

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *