fbpx

Ключови елементи за ефективна Facebook реклама

0
Share

Както вече си запознат, рекламата в тази платформа е една от най-добрите възможни в дигиталното пространство и не изисква задълбочени познания или богат опит.

Когато говорим за ефективна реклама, а не просто посредствена такава, е важно да разграничим елементите, които ще те разграничат от конкурентите. На пръв поглед, те може да ти се виждат маловажни, но съвкупността от тях е с доказани резултати през годините.

Основните елементи на Facebook криейтивите са 3 – изображение, заглавие и текстовото описание. За всеки от тях ще споделим с теб основните практики, които носят успех в рекламните кампании.

 1. Изображение

Говорейки за изображение повечето хора автоматично си мислят, че задължително трябва да имат страхотни умения с Photoshop или друго подобни програми за обработка на снимки. Това далеч не е така и не се изисква да бъдеш графичен дизайнер, за да създадеш красиво и завладяващо публиката изображение. Стига да следваш посочените от платформата размери и да използваш снимка с високо качество – вече си преминал на следващия етап! Ето и няколко от най-важните съвети, които да имаш предвид при създаването на изображението за твоята реклама.

 • Цветовете на твоето изображение трябва да са в контраст с тези на платформата за да може ясно да изпъкват и да се открояват от нея – в крайна сметка, целта е вниманието да попадне на твоя пост (избягване на син/бял цвят).
 • Използването на два контрастни цвята при изображението (например бледо жълто за фон и червено за фокус – отново привличане на вниманието върху важната част на твоя пост).
 • Неписаното правило за съотношение текст/картинка е 20/80% – като за текст е добре да се избягват ръкописни и серифни шрифтове, за да не се нарушава четимостта му.
 • Ако в изображението има няколко елемента е добре да бъдат нечетен брой, тъй като човешкото око възприема по-добре нечетни елементи
 • При изображение, което включва човек/животно е добре фокусът да пада върху очите му – погледът автоматично привлича вниманието. При избора между мъж и жена, жените работят по-добре от мъжете.
 • Колкото по-криейтив толкова по-добре що се отнася до рекламното изображение – използването на комикси, илюстрации, арт уорк, неправилни линии и диагонали – всичко, което е в контраст със стандартното работи добре, тъй като се откроява от масата.
 • Не на последно място – присъствието на Call to action бутон е задължително.

2. Заглавие

Заглавието е вторият по видимост текст след този, който си сложил в изображението. Колкото и лесно да изглежда да се измисли едно заглавие, при него също има няколко ключови елемента, които ще помогнат за отличаването му.

 • Ако изображението не дава достатъчно яснота какво продаваме/предлагаме, то в заглавието е задължително да се изясни.
 • Успешна практика е използването на въпрос, който е провокиращ, а не риторичен
 • При създаването му е важно да изходим от начина на мислене на потенциалния клиент – да е кратка и ясна фраза, с която той лесно да се асоциира.

3. Текстово описание

Текстовото съдържание е последното нещо, което се вижда от аудиторията, но е от ключово значение за „затварянето на сделката“. Както и при останалите два елемента, тук също могат да се приложат изпитани практики, които да доведат до по-голям успех.

 • Тук се изброяват ползите от твоя продукт/услуга – важно е да си напълно честен и открит за тях с аудиторията и да не се споделя подвеждаща или невярна информация
 • Добра практика е и споделянето на слабоситите предварително (на маркетинг език това се нарича ваксинация), тъй като по-този начин се омаловажава тяхната тежест. Чрез този метод, пречките, които стоят пред „затварянето на сделката“ се минимизират и няма толкова голяма стойност при взимането на финалното решение.
 • Най-печелившата формула за този тип реклама е изброяването на ползите/резултатите, които ще се постигнат с твоя продукт/услуга, споменаване на слабостите (ваксинация) и Call to action бутон, който да отведе потенциалния клиент към крайната фаза.
 • Не е препоръчително да се включват хаштагове към рекламни постове, освен ако те не са брандирани, тъй като генералните ще отведат потребителя до съвсем друга информация, нерелевантна към твоя пост.
 • В текста може да се използват стрелки, препинателни знаци, цифри и високо емоционални думи (но без да се прекалява и в точния момент), тъй като те също привличат вниманието и запазват фокуса.

Целта на всяка една реклама е грабването на първоначалния интерес на потребителя – тя трябва да е завладяваща и отличаваща се за да остане той с нея повече време и да премина към следващите стъпки. Мисленето от гледна точка на потребителя винаги е успешна тактика и колкото по-често се прилага, толкова по-добри ще бъдат резултатите. За да се премине към заключителните стъпки – закупуване на продукта/услугата, той трябва да отговаря на полза/нужда на потребителя и тя трябва да е ясно изразена в рекламата. В маркетинга има понятие „сега“ и „след“, което измерва стойността на продукта – как се чувства потребителя, след като вече има твоя продукт/услуга – и колкото по-голямо е това разстояние, толкова по-висока стойност/полза има твоя продукт. Споделянето на ползите по ефективен начин в твоята реклама, е ключово за нейния успех!

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *