Курирано или собствено съдържание

0
Share

Едно от златните правила на маркетинга гласи, че брандовете трябва да избягват прекомерната самореклама. Но за да „бъдат част от разговора“, те споделят връзки, които са от значение за техните последователи, но не са директно свързани с техните продукти и услуги. Намиране на добро съдържание и споделянето му по този начин е известно като куриране на съдържанието.

Каква е оптималната стратегия за съдържание – създаване или куриране? За да измерим това, нека да разгледаме два показателя – click rate and conversion rate.

Когато се наблюдават кликванията, курацията доста отявлено доминира. Публикации, препращащи към сайтове на трети страни, генерират 33% повече кликванията, отколкото публикации, свързани към собствени сайтове. Това е напълно разбираемо и нормално, тъй като няма как цялото стойностно съдържание на планетата да се намира в един единствен сайт – в случая твоя.

В случаите обаче, когато целта е конверсия, собственото съдържание е най-оптималната стратегия. Публикациите, които водят към твоя уеб сайт, имат 54% по-висок процент конверсия от публикациите, които водят към уебсайтове на трети страни. Това е напълно нормално, тъй като конверсиите се случват именно в твоя уебсайт. Ако не насочваш хората към него и не им предлагаш добро съдържание за четене, когато стигнат там, те няма да конвертират и да пристъпят към покупка.

Със сигурност обаче, не казваме, че трябва да залагаш единствено на твоето съдържание. Истината е, че трябва да има и от двете и следващата статистика (от 2019 година направена на база на американски компании) го показва изключително ясно.

  1. Компании, които използват предимно курирано съдържание

Използват външно съдържание в повече от 75% от случаите. Компаниите от тази група се фокусират много върху курирането и рядко, ако въобще решат, правят връзки към собственото си съдържание. Резултатите им показват следното: генерират много кликвания, но много малко реализации. Ето и как изглеждат:

Click per post – 47.8%
Click to conversion rate – .2%
Conversion per post – .10%

2. Компании, залагащи изцяло на собственото си съдържание

Използват собствено съдържание повече от 50% от пътите. Компаниите от тази група препращат към собственото си съдържание през повечето време. Това се отразява негативно на кликванията им на публикация и това намаление не успява да се компенсира от повишен процент на конверсии. Техните резултати изглеждат така:

Click per post – 17%
Click to conversion rate – .2.4%
Conversion per post – .41%

3. Компании, използващи и двата типа съдържание

Използват курирано съдържание между 50% и 70% от времето. Компаниите от тази група използват балансирана стратегия за създаване и подготвяне на собствено съдържание. Кликванията им на публикация са по-ниски от първия тип (кураторите), но генерират значително повече конверсии. Техните резултати са следните:

Click per post – 38.4%
Click to conversion rate – .2.5%
Conversion per post – .95%

От данните става ясно, че компаниите, които имат балансирана стратегия постигат най-добри резултати като цяло. Те генерират 20% по-малко кликвания на публикация от кураторите, но процентът им на конверсия е 10 пъти по-висок – а в края на деня именно реализираната сделка е най-важна за теб!

Разбира се, тези числа не са строго индивидуални за никого, за това най-добре е да тестваш сам и да намериш твоята златна среда на баланс, но съдейки по тези статистика 40% собствено съдържание и около 60% курирано, значително се доближава до нея.

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *