fbpx

Най-важните компоненти за успешна реклама в Google Ads

0
Share

Зад всяка една успешна кампания, стоят следните два елемента:

 – Правилно структурирани акаунти и кампании

 – Правилно използване на ключовите думи и рекламните текстове

  1. Ads Account и кампании

За Ads Account ти е необходим само мейл, парола и начин на плащане.

Всяка кампания има дневен бюджет – определяш колко искаш да заплащаш на ден, но в този случай Google харчи, колкото си иска, но на месечна база няма да надвиши лимита, който ти си му задал (ако си задал 10 лв, той днес може да изхарчи 15 лв, но през другите дни да харчи по-малко, за да не надвиши лимита). Дневния бюджет се умножава по 30,4, за да се получи месечния бюджет. Единствено в YouTube можем да зададем бюджет за цяла кампания.

–  Location/language targеting – тук определяш локациите и езиците, които искаш да таргетираш.

–  Bid adjustment (корекция на бида) – ако решиш, че дадена аудитория е по-полезна за теб, може да увеличиш само нейния бюджет (пример – аудиторията в София ни е по-доходоносна от тази във Варна, затова можеш да увеличиш с 30% бюджета за реклама в София).

– Крайна дата – тук задаваш края на твоята кампания.

2. Ключови думи и рекламни текстове

Най-важното правило за успех тук е, да се ползват думи, които потребителите биха ползвали в техния сърч. Също така, те трябва да присъстват и в твоя сайт, защото това е ключово за по-нататъшна оптимизация.

Ключовите думи имат няколко типа съвпадения:

  • Broad match – това не е най-успешния вариант, тъй като са прекалено общи. Пример – ключовата дума е смартфон и искаш рекламата ти да се показва, когато някой я използва. Тогава твоята реклама ще се появява и при търсения, които дори нямат общо с твоите продукти или услуги, като например „протектор за смартфон” „черен смартфон” и други.
  • Broad match modifier – тук имаш по-голям контрол върху ключовите думи. Пишеш на един ред +смартфон +iPhone (без интервал между плюса и думата и интервал между самите думи). Tова означава, че ще твоята реклама ще се показва, само когато и двете думи задължително присъстват без значение от реда на изписване. За Google всеки един ред е една ключова дума, макар и тя да се състои от няколко думи (фраза). Важно е да намериш баланса между конкретните и дългите (long tale) ключови думи и по-общите. Въпреки, че дългите са по-конвертиращи, защото са по-конкретни (смартфон iPhone 11” 256GB), те рядко се използват, затова трябва да използваме и по-общи.
  • Phrase match – фразата се обозначава с кавички и трябва да бъде използвана в търсенето без да се променя, за да се покаже нашата реклама (пр. „смартфон iPhone” ще се показва при търсене на „смартфон iPhone втора употреба”, но няма да се покаже при „смартфон нов’’ iPhone”, защото фразата е нарушена.
  • Exact match – точното съвпадение, като в него влизат род и число и се въвежда с квадратни скоби [ ].
  • Negative match – въвеждат се с минус и изключват определени ключови думи (пр. продаваме само нови смартфони, затова изключваме –втора –употреба)

За да си сигурен в ключовите думи, които ползваш, можеш да ги провериш чрез Keyword Planner.

За да бъде твоята реклама успешна, се старай:

– Винаги ключовите думи да се съдържат и в рекламния текст. Клиентът ще види, че е точно за него, а Google ще отчете висока релевантност.

– Винаги да използваш CTA

– Винаги да имаш описателна информация, преимущество на продукта или услугата

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *