Създаване на база с данни

0
Share

Базата с данни е най-ключовия ресурс, когато става дума за имейл маркетинг. Въпреки, че създаването и оптимизирането на голяма база отнема повече време, отколкото би било необходимо за набиране на последователи в социалните мрежи, нейната устойчивост във времето е доказана.

Поради тази причина, често се правят грешки от желание да се използва най-прекия път до финалния резултат. Тук ще изброим някои от тях, за да знаеш кои да избягваш в твоето имейл приключение.

  • Използване на списъци, които НЕ СА opt-in или double opt-in. До скоро човек можеше да се запише само с opt-in – единствено си оставя мейла. След въвеждането на GDPR трябва да имаш double opt-in. След като се регистрира потребителя, получава автоматичен имейл за потвърждение искането за регистрация. Double opt-in най-базово означава – да бъде потвърдено от две места. Добре е да се има предвид, че GDPR важни само за Европа.
  • Игнорират се unsubscribes и bounces – важно е да се обръща внимание на всеки отписал се потребител и неговия имейл да се премахва от базата с данни, тъй като това би имало негативен ефект, ако се игнорира. Същото важи и за Bounce имейлите.


Успешната практика за изграждане на база с данни започва именно с double-opt in. Най-базово илюстрирано, процеса изглежда по следния начин:
Форма за записване -> Страница за потвърждение -> Имейл за потвърждение -> Страница за добре дошли след потвърждението -> Имейл за добре дошли след потвърждението.

Базата данни е добре да бъде свързана с уебсайта ти и потребителя да потвърди, че иска да получава мейлите ти. Добре е да даваш стойност в замяна на предоставените от него данни и позволение.

В началото също е важно да разрастваш базата си агресивно – по всички възможни канали. Ето и няколко ефективни начина да направиш това:

  1. Landing page

Landing page представлява индивидуална страница, която изпълнява определена маркетингова или рекламна цел – в случая да накараш потребителите ти да се запишат за твоя имейл бюлетин. Обикновено не съдържа много текст – достатъчно за да поясниш целта на искането на имейл адреса не потребителя. Най-често срещаните „причини“ за това искане са въз основа на предоставяне на някаква полза за потребителя. Пример за такива могат да бъдат:

  • „Запиши се сега и се възползвай от еднократен код с -10% на нашите артикули“
  • „Запиши се сега и участвай с твоя имейл в нашата специална томбола/игра с награди”
  • “Запиши се сега и ще те уведомяваме регулярно за продукти в промоции“
  • „Искаш ли да получаваш още полезни съвети на тема (тема свързана с твоя бизнес)? Запиши се сега“

Вариациите на съдържанието могат да бъдат и много други, стига те да са акуратно свързани с дейността на твоя бизнес и наистина да ги изпълниш – не е добра идея да подвеждаш потребителите ти.

2. Facebook пост + Call to action

След като вече имаш Facebook страница с последователи, можеш да използваш и нея за набирането на базата си с данни с имейл адреси. Подобно на landing page, можеш да споделиш пост придружен от CTA бутон, който да прикани потребителите ти да пристъпят към следващи действия.

3. Pop-up screen

Pop up screen се инсталира лесно на всяка една страница от твоя уебсайт и има за цел да ти помогне точно с разширяването на базата с данни. Може да го наречем като мини версия на landing page и е много полезен, тъй като потребителите нямат навика сами да търсят subscribe формите в нови сайтове, които посещават. За да е оптимално ефективен, препоръчваме да не излиза веднага щом сайта е зареден, а да излиза след около 15 секунди. Проучвания показват, че автоматичното изкачане на този екран непосредствено след отваря на страница води до отблъскване на потребителите.

Това са трите най-често срещани варианти за изграждане на добра база с данни. Разбира се, има и много други такива, които също биха били ефективни за това начинание – тъй като първоначалните стъпки са най-трудни, съветваме те да тестваш поне тези три опции за да създадеш основата.

Очаквай в следващата статия информация за филтрирането и сегментирането на твоята вече готова база с данни!

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *