Успешни практики при таргетиране на аудитория

0
Share

След като вече се запозна с успешните практики при създаването на реклама в социалната мрежа, е време да преминем към нейното финализиране. Последната стъпка е избирането на целева аудитория за твоята реклама. Тъй като това е много ключов елемент за твоя успех е важно да си познаваш различните типове аудитория в платформата.

 1. Custom audiences

Това е най-важният тип аудитория. Тя може да бъде създадена въз основа на твоя база с данни, от трафика, които идва към твоя сайт, от инстаграм профила на страницата и др. За създаването на такъв тип аудитория има много различни варианти, като най-предпочитаните са:

 • Импортиране на файл с имейли на потребители, които са дали тяхното съгласие да се използват за рекламни цели. Успеваемостта тук е около 60-70%, тъй като имейлите, които са предоставени от потребители, не винаги са същите, които са въвели и за профила им във Facebook, а ако не са същите, платформата няма как да ги таргетира.
 • От трафик на уебсайта – тук задължително условиe е твоят сайт да има pixel за да могат да се използват тези данни при рекламна кампания. Може да избереш всички посетители на сайта или такива, които са посетили определена страница, по-тясно свързана с текущата ти реклама.
 • От Facebook страницата – винаги можеш да таргетираш феновете на твоята страница. Но можеш да направиш и по-тясна фуния като избереш да таргетираш фенове, които са имали интеракции с предишни твои постове. Това обикновено е доста успешен метод, тъй като тези потребители вече са показали по-сериозен интерес към теб и твоите продукти/услуги.

2. Lookalike audiences

Този тип аудитория работи на принципа, че платформата ще намери сходни потребители на тези база на клиентите, които вече имаш ти, като те се определят по 3 основни параграфа – демография, интереси и поведение.

За създаването на lookalike audience стъпките са следните:

 • Избор на source (ядро) – това е групата твои вече съществуващи клиенти със сходно поведение и черти, на които искаш да прилича и новата ти аудитория.
 • Избор на локация – държавата, от която искаш да бъдат таргетираните потребители – няма опция за таргетиране на отделни градове само.
 • Размер на аудиторията – диапазона на избор, който Facebook може да ти даде е от 1 до 10%  от населението на страната, които са най-сходни с твоя таргет. Тук е по-добре да се заложи на по-нисък процент, като по този начин може да по-прецизно да се таргетира твоята аудитория.

3. Competitor’s audiences

Има и трети вариант при избора на аудитория, който е доста успешен при малките бизнеси, когато целят да увеличат своята аудитория бързо. И той е таргетирането на фенове на конкурентите.

 • Отвори таблото за управление на Audience Insights и избери опцията „Всички“ във Facebook.
 • От „Създаване на аудитория“ в лявата част на страницата използвай основните опции за таргетиране като местоположение, възраст, пол и интереси, за да изградиш аудитория, която съответства на персоната от твоята целевата аудитория.
 • Кликни върху раздела Page Likes, за да видиш с кои страници вече се свързва твоята целева група. Копирай и постави този списък в електронна таблица или текстов файл.
 • Щракни обратно към раздела „Създаване на аудитория“ и въведи името на една или повече от страниците във Facebook на твои конкуренти в полето „Интереси“ (не всички конкуренти ще излязат като интерес)
 • Погледни демографската информация от дясната страна на екрана, за да видиш дали може да получиш допълнителна информация за аудиторията, която да ти помогне да насочиш по-точно своите реклами.
 • Запази настройките и вече имаш аудитория въз основа на феновете на твоите конкуренти!

След като вече имаш подготвена реклама, можеш да тестваш всеки един от тези начини за да провериш сам, кой тип аудитория най-добре ще работи за бъдещите ти реклами.

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *