Филтриране и сегментиране на база с данни

0
Share

След като вече си събрал достатъчно голяма база с данни е време да разграничим защо е толкова важно нейното сегментиране и филтриране. Чрез прилагането на тези две практики ще си гарантираш много по-добри резултати при рапращането на мейлите.

 1. Филтриране

Филтрирането е изключително лесен процес, който не отнема нито особено много време, нито специфични ресурси. Често срещана грешка при повечето компании е да не филтрират базата си с данни, мислейки, че колко по-голяма е, толкова по-големи успехи ще имат. Това далеч не е така, тъй като при нея, най-важното е качеството и. Когато даден потребител реши да се “unsubscribe” (отпише) от твоите бюлетини е абсолютно задъжлително бъде отстранен от базата. Излишно е да продължиш да бомбардираш с имейли, потребител, който явно е заявил, че няма интерес към твоя бизнес.

Същото правило се отнася и за имейлите, които не са правилни (bounce back) – те също бива да се отстранят, тъй като не биха довели до никакви успехи на кампанията ти.

2. Сегментиране

Сегментирането е точно толкова ключова част за успеха ти, колкото е и филтрирането. Тук се изисква да отделиш малко повече време, но то със сигурност ще ти се отплати. Тъй като всеки клиент е различен и очаква различни неща от твоите продукти/услуги, е важно и ти да прилагаш такъв подход. Колкото по-точно е таргетиран твоя имейл, толкова по-добри резултати ще имаш! Сегментирането ще ти донесе повече open rate, както и ще намали процента на спам репорт и отписали се потребители от твоя бюлетин.

Основните и най-важни критерии при сегментирането са:

 • Име
 • Пол
 • Възраст
 • Населено място
 • Поведение
 • Интереси

Разбира се, към тях можеш да добавиш и по-задълбочени критерии, които ще придобиеш по време на успешните кампании – всяка нова кампания, може да има за цел да допълни и обогати вече съществуваща база с данни.
За да не се амортизира, трябва да се разширява постоянно и да се съобразяваш със сегментите – един потребител не може всяка седмица да закупува нов парфюм или обувки.

Ето и няколко примера за сегментиране:

 • Пол + Възраст + Населено място
  Мъже – години 25-40 – гр. София
 • Пол + интереси
  Жени – обичащи да готвя
 • Клиент + една поръчка
  Потребител, който вече има една поръчка в твоя уебсайт
 • Нови потребители добавени в базата след определена дата
  Всички потребители, които са новодобавени в твоята база данни след избрана от теб дата
 • Клиент + закупил определен артикул
  Всеки клиент, закупил определен тип продукт/услуга от твоите

Както и сам можеш да се убедиш – вариантите за сегментиране могат да бъдат безкрайно много. Именно тук се крие успеха – бъди креативен, приложи личен подход към всеки един твой клиент и резултатите няма да закъснеят!
А говорейки за креативност – в следващата статия ще си поговорим как трябва да изглежда една имейл кампания, за да бъде атрактивна и успешна!

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *