fbpx

8 стъпки за стартиране на собствен бизнес – част I

0
Share

Вече си готов със своята идея и се чудиш какви са стъпките към нейното реализиране? Тук ще разбереш кои са най-важните етапи от неговото осъществяване.

  1. Направи проучване

Кое е най-важното за успеха на един бизнес? Той трябва да отговаря на пазарното търсене, да решава определен проблем или да задоволява определена нужда. Ако отговаря на тези три точки, се преминава към малко по-задълбоченото проучване, което ще даде повече яснота за позиционирането му. Важно е да намерите отговори на следните въпроси:

 Нуждае ли се пазара от твоя продукт/услуга?

 Кои са хората, които биха имали нужда?

 Има ли конкуренция или други фирми, които предлагат сходни продукти?

 С какво ще се разграничава твоя продукт/услуга от техните и как ще се впишеш на пазара?

 Направи анализ на отговорите на тези въпроси. Този анализ ще ти помогне да прецениш как най-успешно да се позиционираш на пазара, как да подобриш продукта/услугата си, за да изпъкнеш или как най-ефективно да достигнеш до своята таргет група. Колкото повече информация и яснота имаш, толкова по-уверено ще стъпваш напред.

2. Създайте бизнес план

Много хора се плашат, когато чуят бизнес план – звучи им някак сложно и объркващо, но истината съвсем не е такава и не е задължително да се изпише бакалаварска теза, за да се подготви добър бизнес план. Той може да се състои дори и от една страница, на която си разписал най-важните неща, а от нея да изпълняваш и надграждаш. Разбира се, ако начинанието ти бъде финансиран външно – чрез заем или инвеститор, е хубаво бизнес плана да е по-обширен и задълбочен, за да дава максмална яснота не само на теб, но и на другите участници в него. Има различни видове планове, отговарящи на различните бизнеси (в гугъл изобилстват добри примери), но фукнцията им е една и съща – да ръководят бизнеса от неговото стартиране до евентуалното му разрастване.

3. Планиране на финансите

Вече знаем какво си мислиш – ти не си финансист. И не е нужно да бъдеш, за да направиш разчет на парите, които ще са ти нужни, за да вдигнеш бизнеса си от земята и да покриеш разходите, които ще имаш, докато започнеш да печелиш от него. Важно е да имаш ясна представа какви разходите те очакват, за да можеш да сметнеш какъв капитал ще ти е необходим за начинанието. За целта, ние те съветваме да направиш една таблица в ексел, състояща се от двата основни типа разходи – еднократните такива и онези, които ще са постоянна част от поддържането на бизнеса ти за поне година напред. Под еднократните такива спадат всички разходи свързани с регистрацията на фирмата в Търговския регистър, откриване на банкови сметки, лицензи и разрешителни, проучването на пазара, регистрирането на патентни, оборудване и др. Част от най-стандартните постоянни разходи са – производство, доставки на суровини, наем на офис, заплати на служители, маркетинг и реклама, комунални услуги, счетоводни разходи и други.

След като вече си изчислил очакваните разходи следва да пристъпиш към начина на финансиране. Готов ли си изцяло да самофинансираш своя бизнес или ще имаш нужда от помощ? Нашият съвет тук е да не слагаш всичките си яйца в една кошница. Няма нищо лошо да вложиш спестяванията си в твоя нов бизнес, но само, ако имаш наличен остатък от тях, с които да се чувстваш комфортно, дори и временно да не реализираш печалба от бизнеса ти (или ако имаш друг сигурен източник на финанси). Може да си направил най-доброто проучване и да си безкрайно сигурен в успеха си, но в началото да заложиш на сигурното е най-разумно. Ако спестяванията ти не могат да покрият капитала нужен за стартирането винаги можеш да се обърнеш към малки бизнес кредити, безвъзмездни средства за малки бизнес предприятия или привличане на инвеститори. С две думи – варианти има, дори и да нямаш финансова готовност, не се плаши!

4. Избор на бизнес структура, име и регистрация на фирма

Както вече споменахме в една от предходните статии – най-често срещаните типове дружество у нас са ЕООД и ООД. Тук идва момента да прецениш каква ще е структурата и на твоя бизнес – сам ли ще бъдеш собственик или ще влизаш в сдружение (ООД) или пък може би ще основаваш АД (акционерно дружество). Изборът тук ще повлияе на много неща – името на фирмата, твоята отговорност, както и дори и начина на плащането на данъците.

Когато става въпрос за избора на името на фирмата е важно да се разграничат две неща – името на фирмата и името на твоя бранд са две различни неща и могат да бъдат различни едно от друго. Брандът е твоето лице и ценностите, които имаш заложени в своя бизнес – това, което искаш да виждат клиентите ти. Името на фирмата може да бъде коренно различно от него, но е хубаво да бъде лесно за изписване и изговаряне. Това ще помогне за избягването на евентуални грешки при изписването му в официални документи като фактури или договори, които имат правни последствия. След като си измислил името на фирмата следва да провериш дали то е свободно и да преминеш към етапа на регистрация на дружеството.

Надяваме се, че след като си прочел първите стъпки си получил яснота върху нещата и си видял, че далеч не са толкова сложни, колкото си си ги представял. В крайна сметка с усвояването на повече информация, по който и да е въпрос, нещата винаги стават по-достъпни и разбираеми.
Още толкова полезни знания те очакват и в следващата ни статия, където ще те запознаем и с останалите етапи от стартирането на един бизнес.

P.S. Както винаги – ние оставаме отворени за въпроси или допълнителна информация – не се колебай да ни пишеш! 

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *