fbpx

Google analytics – твоят най-добър приятел за измерване на резултати

0
Share

Дойде моментът да те запознаем и по-обстойно с твоят най-добър приятел за измерване на успехите на всички твой дигитални кампании. Google analytics ти позволява да проследяваш и разбираш поведението на клиентите си на база на осъществените от теб кампании.

За да го използваш просто трябва да си създадеш акаунт и да добавиш код към твоя уебсайт и си готов да се възползваш от множеството репорти, които ти предоставя той.

След като влезеш в него ще видиш неговия home page. Той ти дава бърз преглед на ефективността на вашия уеб сайт. От него можеш да видиш репорти като:

  1. Behavior reports (поведението на потребителите ти):
  • Потребители – колко посетители са дошли на твоя уебсайт (през последните 7 дни)
  • Сесии – колко взаимодействия прави посетителят с твоя уебсайт във времева рамка (обикновено 30 минути) – като преглед на страница, кликове върху връзка или закупуване на продукт
  • Bounce rate (степен на отпадане) – колко посетители са натиснали бутона за връщане назад или са затворили уебсайта ти, без да извършат нито едно взаимодействие (изчислява се чрез формула)
  • Продължителност на сесията – колко време средно прекарва посетителят на уебсайта ти
  • Активни потребители в момента – колко активни потребители са активни в момента на твоя уебсайт

2. Acquisition reports.

Този тип репорти (за придобити потребители), са особено важни, особено в самото начало. Те ти дават информация от къде точно са дошли тези потребители на твоя сайт. За да направи това, Google Analytics разделя сайта ти на 4 основни категории:
Органично търсене – това е трафикът, който идва от търсачки като Google или Bing

Директно: това е трафикът, който пристига, когато някой въведе URL адреса на уебсайта ти, отвори уебсайта ти чрез отметка или когато Google не може да разпознае източника на трафик

Препратка: това е трафикът, който идва от който и да е източник, различен от търсачките, като например връзка към друг уебсайт или видеоклип в YouTube

Социални: това е трафикът, който пристига от социални медийни платформи като Facebook или Twitter

За да получиш още повече подробности можеш да се задълбочиш в отчета за придобиване, за да намериш точните източници на трафик към твоя сайт.

Например, искаш да разбереш коя търсачка привлича най-много органичен трафик. Това се случва по следния начин: Acquisition à All traffic àSource/Medium. Тук Google Analytics ще ти покаже точно колко посетители са дошли и точно от коя търсачка.

Чрез тези репорти ще можеш да разбереш къде се развиват по-успешно твоите кампании и в кои направления има нужда да добавиш допълнително усилия или просто да не се фокусираш върху тях за бъдещи кампании.

3. Conversion report

Репортът за конверсии е друг ключов елемент за измерването на твоя успех. Както подсказва и самото име, той ти предоставя информация относно предприетите действия от страна на потребителя – било то закупуване на определен продукт, сваляне на приложение или друг тип CTA, който ти си заложил предварително. На базата на тези данни, ти можеш да определиш какво можеш да подобриш за следваща кампания, за да повишиш процента на конверсии, както и да елиминираш по-малко успешните практики.

Информационните анализи и репорти в Google Analytics не се ограничават единствено до тези три, но по мнението на специалистите, тези три са основополагащи за работата с Google Analytics.

Има и други, които още по-задълбочено разглеждат представянето на всяка една кампания. Съветваме те да отделиш достатъчно време и да прегледаш всеки един възможен, тъй като знанието и разбирането на този инструмент, единствено биха те направили по-успешен в следващите ти рекламни кампании.

Related Posts
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *